Goedkope energieleverancier, vergelijken is de moeite waard

18 december 2018 Energiedagen 0 Comments

Het loont zeker om elk jaar opnieuw te bekijken of je nog wel bij de meest gunstige energieleverancier zit. Dit kan je namelijk veel geld besparen, tot soms wel honderden euro’s op jaarbasis. Dankzij de vele vergelijkingssites op het gebied van energieleveranciers hoeft het je niet veel tijd te kosten. Het is goed om vooraf duidelijk te hebben wat jouw persoonlijke wensen zijn als het gaat om energie. Is het voor jou belangrijk dat de energie groen is, is de prijs het belangrijkst, of misschien de extra service die een leverancier biedt? Veel energieleveranciers bieden gunstige welkomstkortingen aan, vind daarom hier de goedkoopste energieleverancier 2019.

Vaste energietarieven of variabele energietarieven

De tarieven hangen voor een groot deel af van de looptijd van je contract en de keuze voor vaste tarieven of variabele tarieven. Als je kiest voor vaste tarieven, dan veranderen de tarieven gedurende de looptijd van je contract niet. Je kiest hiermee dus voor zekerheid en je voorkomt hiermee onverwachte hogere kosten. Dit in tegenstelling tot variabele tarieven. Variabele tarieven worden twee keer per jaar gewijzigd, op 1 juli en op 1 januari. Ze kunnen op dat moment worden verhoogd of verlaagd. Een verlaging klinkt interessant, maar over het algemeen is het voordeliger om te kiezen voor een contract met een looptijd van een jaar met een vast tarief. Je hebt dan elk jaar opnieuw de vrijheid om te switchen van energieleverancier en je kunt dan vaak ook nog profiteren van een aantrekkelijke welkomstkorting.

Is overstappen slim?

Overstappen is in veel gevallen slim. Het is wel afhankelijk van je huidige contract. Als je wilt overstappen vanuit een contract dat je voor een bepaalde tijd hebt afgesloten met je huidige energieleverancier, dan dien je een boete te betalen voor de resterende looptijd. De hoogte hiervan hangt uiteraard af van de resterende looptijd. Heb je nu een energiecontract voor onbepaalde tijd, dan kun je altijd kosteloos overstappen. Let daarbij wel op dat je meer premie per maand betaald als je een flexibel contract hebt. Bij een contract voor bijvoorbeeld een jaar, krijg je maandelijkse korting omdat je een contract voor 1 of 2 jaar hebt. Je kunt op vergelijkingssites meestal je huidige jaarkosten invullen, waardoor je direct kunt zien wat de tarieven zouden zijn bij een andere leverancier. Je ziet dan ook vaak meteen het verschil tussen een flexibel contract en een contract voor 1 of 2 jaar.