Zo kun je besparen op je energierekening!

warmte isolatie plaatje

De energierekening betalen zal niet een van je meest favoriete bezigheden zijn. Deze kosten kunnen namelijk best snel oplopen, wat natuurlijk hartstikke zonde is. Toch zijn er een aantal tips waardoor je flink wat geld kunt besparen op je energierekening. Welke dat zijn? Dat vertellen we je in deze blog!

Douche in plaats van bad

Vind je het af en toe lekker om in bad te gaan? Dat kan natuurlijk best, maar houd er wel rekening mee dat een bad ongeveer drie keer zo veel energie kost als een douche. Het is dus beter om iets minder vaak in bad te gaan en iets vaker te kiezen voor een douche!

Wassen op lagere temperaturen

Voor was die niet sterk bevuild is, is het vaak voldoende om te wassen op 30 of 40 graden Celsius. Dit kost een stuk minder energie dan 50, 60 en 90 graden. Bovendien is het verstandig om je wasmachine goed vol te laden, zo hoef je namelijk minder wassen te draaien. Als de was klaar is, kun je deze het beste buiten hangen om te drogen. Dit is een stuk energiezuiniger dan het gebruik van de droger. Wil je toch de droger graag gebruiken? Centrifugeer je was dan eerst goed voordat je deze in de droger stopt.

Verwarming en warmte-isolatie

Ook op de verwarming kun je veel geld besparen. Een uur voordat je gaat slapen kun je de verwarming best al uitzetten. Deze heeft namelijk nog even tijd nodig om af te koelen. Als je weggaat van huis of gaat slapen kun je de thermostaat het beste op 15 graden zetten om geld te besparen. Verder moeten tussendeuren altijd gesloten zijn om de warmte niet te laten wegglippen. Let er wel op dat je je huis goed ventileert!

Voor een nog hogere energiebesparing kun je ook kiezen voor voorzetramen met warmte-isolatie. In Nederland wisselen temperaturen veel, waardoor het in de zomer heel warm kan zijn en in de winter heel koud. Vooral in panden met enkel glas is dit niet bevorderlijk voor het wooncomfort. Als je kiest voor voorzetramen met warmte-isolatie ben je beschermd tegen warmte en kou. Bovendien gaat er veel minder warmte verloren waardoor je woning energiezuiniger wordt!

Sluipverbruik

In veel panden is er een heleboel sluipverbruik. Hieronder vallen lampen die niet uit worden gedaan als er niemand aanwezig is, de televisie die op stand-by staat en de oplader die ‘s nachts in het stopcontact blijft. Naast dat dit heel brandgevaarlijk kan zijn, kost dit sluipverbruik stiekem ook veel energie. Zorg er dus voor dat je ‘s nachts voordat je gaat slapen alle apparaten helemaal uitzet, stekkers uit de stopcontacten trekt en lampen uit doet. Om extra te besparen op de verlichting kun je kiezen voor LED lampen in plaats van gloeilampen of halogeenlampen.